Letos strmě roste zájem o odbavení on-line a o létání „nalehko“ s kabinovým zavazadlem

15/6/2022

Letos strmě roste zájem o odbavení on-line a o létání „nalehko“ s kabinovým zavazadlem

Velký zájem o letecké cestování se letos potkává s nedostatkem personálu na letištích. Tato situace rapidně zvyšuje zájem o odbavení on-line, které čas strávený na letišti znatelně krátí. Novinkou na Letišti Praha pak od června je samoobslužné odbavení zavazadel, které také zrychlí odbavení.

Velké množství lidí se také rozhodlo cestovat na dovolenou jen s příručním zavazadlem, tím se totiž vyhnou přepážkám pro odevzdání zavazadel, ale také sníží náklad na koupi letenky.

Obavy z dlouhého čekání na letišti zvyšuje zájem o odbavení on-line. To totiž, pokud cestující neodbavuje zavazadla, výrazně zkrátí kupříkladu avizované až 2,5hodinovéčekání na pražském letišti. A cestující proto letos tuto možnost začali poprvé využívat ve velkém. „Evidujeme vyšší zájem o on-line odbavení. Již 60 % klientů se odbavuje on-line. Jedná se o 30% nárůst ve srovnání s obdobím před covidem. Důvodem jsou případné poplatky za odbavení na letišti v případech některých nízkonákladových dopravců a zejména dlouhé fronty na letištích. Svoji roli také hraje cena letenek, která je nižší v případech cestování pouze s příručním zavazadlem,“ říká Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz.

Odbavte si na letišti kufry sami

Pokud daný dopravce umožňuje on-line odbavení, ke zkrácení času při odbavování poslouží na Letišti Praha „self check-in“, tedy on-line odbavení a novinka - „Self-Service Bag Drop“, tedy samoobslužné odbavení zavazadel.

Na kioscích „self check-in“, které jsou k dispozici v odletové hale Terminálu 1 i 2, si lze vytisknout dle údajů na letence i palubní vstupenku, dál pak pokračovat k validátorům palubních vstupenek a následně k bezpečnostní či pasové kontrole. Pokud člověk cestuje s odbaveným zavazadlem, je nutné ho u přepážky, která odbavuje daný let, odevzdat.

Letošní červnovou novinkou na Letišti Praha je samoobslužné odbavení zavazadel. Má-li cestující svou palubní vstupenku, kterousi on-line vyřídil, může sám odbavit i zapsané zavazadlo. Kiosky „Self-Service Bag Drop“ jsou umístěny na Terminálu 2 na čtvrtém odbavovacím ostrově.

„Obě tyto možnosti on-line odbavení mohou být pro cestující značnou časovou úlevou. A předpokládám, že budou hojně využívané,“ soudí Josef Trejbal. Opět platí, že použít samoobslužné odbavení zavazadel je možné pouze u dopravců, kteří toto odbavení umožňují.

Co když to nejde on-line? Portály jsou plné užitečných informací

Nicméně některé letecké společnosti odbavení on-line neumožňují například z důvodu kontroly dokumentace spojené s COVIDEM-19. „Přesto je dobré sekci „on-line odbavení“ nebo „moje rezervace“ na webu dopravce navštívit. Cestující si může vybrat místa, ověřit si rozměry zavazadel a dozvědět se před odletem další užitečné informace,“ říká Josef Trejbal.

Raději si ověřit rozměry palubního zavazadla

Většina cestujících kupuje letenky dle portáluLetuška.cz na dovolenou trvající méně než 14 dní. Proto s kabinovým zavazadlem, které má standardní rozměry 52 x 45 x 25 centimetrů, létá čím dál větší množství lidí. „Rozměry a hmotnostní povolené odchylky se u jednotlivých leteckých společností liší. Proto přesné požadavky na maximální rozměry palubního zavazadla je potřeba si ověřit,“ doplňuje Josef Trejbal z portálu Letuška.cz.

Aktuální TOP 10 dovolenkových destinací dle prodejů portálu Letuška.cz:

1. Málaga

2. Split