Zájem o letenky je větší, než se čekalo. Chuť cestovat bude růst s možnostmi.

18/2/2022

Nečekaně dobrý začátek roku. Omicron Čechy od nákupu letenek neodradil. Podle portálu Letuška.cz se v lednu prodal více jak dvojnásobek letenek než ve stejný měsíc minulý rok. Ale zákazníci chtějí mít větší jistotu. Markantně tak stoupl zájem o cestovní pojištění, nově si ho zároveň s letenkou pořídí každý druhý.

Aktuální zájem o letenky je větší, než se očekávalo. Češi ukázali, že cestovat opět chtějí a budou víc než loni. „Jde o kumulaci několika faktorů. Ve společnosti panuje mírný optimismus, že se pandemická situace zlepší, také se znovu otevírají koronou uzavřené země. Zároveň jsou velmi nízké ceny letenek do atraktivních destinací, kam létá víc aerolinek a funguje tak větší konkurence,“ vysvětluje Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz. Podle něj je letos oproti loňsku větší zájem také o valentýnské poukazy na letenky a zájezdy, které portál nabízí.

Čechy táhly země bez restrikcí

Na snazší vstup bez zásadních restrikcí pro turisty vsadily v pandemii některé státy Střední a Jižní Ameriky. A vyplatilo se, staly se lákadlem pro celý svět. Podle dat portálu Letuška.cz Češi nově ve velkém v posledních měsících cestovali zejména do Mexika a Dominikánské republiky. Tradičně pak byla v kurzu Dubaj nebo Egypt.

Turisti opět vítáni

Chuť opět cestovat povzbuzuje skutečnost, že postupně uvolňují pravidla pro vstup turistů další země. Většinou jde o destinace, kam Češi před koronavirem létali hojně. Příkladem je Thajsko, kam před třemi lety vycestovalo přes 30 tisíc Čechů, loni to byly kvůli restrikcím ale jen stovky. „Tím, že Thajsko od února zrušilo pro očkované povinnost podstupovat po příletu několikadenní karanténu, okamžitě vzrostly prodeje letenek. Aktuálně jsme prodali do Thajska za několik dní víc letenek než za celý minulý rok,“ říká Josef Trejbal. Dodal, že stejný efekt způsobila i od listopadu uvolněná pravidla pro turisty do USA, a může to tak být i v případě Spojeného království. To aktuálně představilo snazší podmínky pro vstup turistům do své země od 11. února, od kdy očkované čeká jen vyplnění příjezdového formuláře a neočkované navíc jen PCR testy.

(Pozn. Před cestou do jakékoli zahraniční země je doporučeno prověřit aktuální COVID podmínky na stránkách Ministerstva zahraničních věcí.)

Svítá na lepší časy, jaro a léto bude cestovatelsky zajímavé

V současné době platí zimní letový řád, který i mimo pandemické roky nabízí méně přímých leteckých spojů než letní. „Od dubna bude platit letní letový řád, počet destinací dostupných přímo z Prahy se citelně navýší, kolik spojů ale bude létat letos v létě, bude jasnější na přelomu února a března,“ vysvětluje Josef Trejbal. Už nyní je ale větší zájem oproti minulému roku o jarní termíny letů na Maledivy, do Dubaje, na Šrí Lanku nebo Mauricius. Letenky za velmi nízké ceny lze pořídit podle mapa.letuska.cz například do New Yorku, Thajska, Dubaje, na Kanárské ostrovy a Kataru, kam létá víc aerolinek a konkurence tlačí ceny dolů.

Jistota je čím dál důležitější

Letuška.cz zaznamenává nové trendy, které sebou turbulentní situace přináší. Jedním z nich je velmi vysoký zájem o cestovní pojištění. „Lidé chtějí mít větší jistotu, že je na cestách nepřekvapí nečekané výdaje. V tuto chvíli si sjednává pojištění k letence každý druhý, před koronavirem to byl jen každý čtvrtý. Jde zejména o variantu pojištění, které kryje i výlohy spojené s nenadálými situacemi okolo COVID-19,“ řekl Josef Trejbal. Podle něj k nedávným novinkám patří také fakt, že zákazníci si letenky kupují v kratším předstihu, loni to bylo průměrně 12 dní před odletem.

Nejoblíbenější destinace 2021 dle Letuška.cz:

• Evropa: Paříž, Frankfurt nad Mohanem, Split
  • Asie: Maledivy, Dubaj, Kolombo