Češi kupují letenky na jih k moři, roste ale i zájem o chladnější oblasti Evropy

10/6/2024

Portál Letuška.cz zaznamenal v květnu 2024 oproti loňskému roku 10procentní nárůst prodeje letenek. Češi se s chutí vydávají na cesty za letní relaxací u moře, ale zřejmě v závislosti na horku rostou také prodeje letenek do chladnějších oblastí Evropy. Mezi nejžádanější destinace patří nyní Chorvatsko, Bulharsko, exotické Maledivy, Los Angeles ale i norský Bergen nebo polský Gdaňsk.

Cestujeme více, ukazují data portálu Letuška.cz. Zvýšený zájem o individuální cestování se podle něj týká v tuto chvíli i klasických dovolenkových destinací. „Do Splitu se chystá na vlastní pěst o 10 procent více cestujících než loni, do Sofie o 16 a do Burgasu dokonce o 20 procent. Letenek do těchto destinací už mnoho nezbývá, proto doporučujeme včasný nákup," upozorňuje Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz. Vedle Chorvatska a Bulharska se Češi zajímají i o další osvědčené letní destinace, jako je Malta. Láká také Španělsko (Madrid + 36 procent, Lisabon + 31 procent) a Portugalsko. Velký zájem je také o exotické destinace, jako jsou Maledivy (+ 25 procent), Los Angeles (+ 33 procent) a Bali (+ 50 procent).

TOP Letuška.cz květen 2024:

Paříž, Brusel, Londýn, Frankfurt nad Mohanem, Vídeň, Amsterdam, Split, Málaga, Curych, Mnichov, Sofia, Mauricius, Madrid, Istanbul, Varšava, New York, Lisabon, Malta, Burgas

Hlásí parné léto, poletíme se i ochladit

Vliv na cestování má také predikce počasí na léto. Ta přišla s tím, že prázdninové měsíce budou parné, a tak se zvedá postupně zájem také o chladnější oblasti. „Letos v létě se bude zřejmě také více cestovat i na sever Evropy. Výrazný, téměř čtyřnásobný, je zájem o letenky do polského Gdaňsku, mohutněji lidé cestují nyní do Londýna nebo Dublinu. Jak moc budou cesty do těchto cílů přibývat, bude záležet do jisté míry na venkovních teplotách,“ řekl z dlouholeté zkušenosti Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz.

TOP destinace na severu v květnu 2024 dle Letuška.cz:

Londýn, Frankfurt nad Mohanem, Amsterdam, Varšava, Bergen, Stockholm, Helsinky, Riga, Dublin, Gdaňsk

(Pozn.: Uvedená srovnání dat květen 2023 vs. květen 2024 portálu Letuška.cz)