Na konci září se Češi dají opět do pohybu. Na prodloužený víkend nakoupili o 20 procent víc letenek než loni

19/9/2023

Státní svátek, levné letenky a příjemné zářijové počasí způsobí, že na konci září budou lidé cestovat víc než loni. Nejčastěji navštíví evropské metropole a památky v nich. Cestující míří ale také do klasických dovolenkových destinací, kde přetrvává koupací sezóna.

Velké množství lidí se mezi 28. zářím a 1. říjnem chystá cestovat. Kdo může, vezme si na poslední pátek v měsíci září dovolenou, dětem je ve školách většinou uděleno ředitelské volno. Pátku totiž předchází 28. září – státní svátek Den české státnosti. K volnu se přidávají lákavé ceny letenek a příznivá předpověď počasí na daný termín. To vše dohromady je silným impulsem pro mnoho lidí, aby nastoupili do letadel a procestovali Evropu.

„Vidíme na prodeji letenek, že prodloužený zářijový víkend lidi k cestování láká. Někteří se vydají do zahraničí rovnou na celý poslední týden v tomto měsíci. O letenky je letos na tyto termíny o 20 procent větší zájem, než tomu bylo loni. Nejčastěji je cestující kupují do evropských metropolí, jako je Paříž či Londýn. Velký zájem je i o eurovíkend do Říma, který nabízíme. Cestování po Evropě rozhodně nahrává fakt, že ceny letenek jsou atraktivní. Nízko je drží silná konkurence leteckých společností na evropských trasách,“ řekl Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz. Podle něj je září také termínem, kdy stále doznívají dovolené. Nespočet lidí odletí pravidelnými spoji do Splitu v Chorvatsku, Burgasu v Bulharsku, Málagy ve Španělsku nebo na italskou Sardinii. A je to také start cest do dálkových destinací. Lidé na podzim a v zimě často míří do Bangkoku, Dubaje, na Mauricius, do New Yorku, na Šrí Lanku, do Vietnamu nebo Indie. I tam se totiž létá za atraktivně nízké ceny.

Letuška.cz:

• Paříž od 1 515 Kč