Na podzim a zimu lidé opět ve velkém kupují letenky do exotických zemí. Letos na last minute nečekejte, vyplatí se koupit co nejdříve

13/9/2022

O letenky do exotických zemí na podzimní a zimní měsíce je velký zájem, ale nemusí být dostatek těch za dobré ceny. Je to dáno menší kapacitou míst leteckých spojů oproti době před covidem. Letos proto platí - čím dřívější nákup letenky, tím nižší bude její cena. Odborníci doporučují si k letence pořídit kvalitní cestovní pojištění, které obsahuje i krytí výdajů spojených s covidem.

V září je největší zájem o letenky do Paříže, Vídně, Bruselu nebo Frankfurtu nad Mohanem. „Jde zejména o cílová místa pro firemní klientelu. V zájmu otyto letenky hraje roli i předsednictví České republiky Evropské unii. Turisticky pak stále láká Split, Málaga, New York, Istanbul a Dubaj,“ řekl Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz. Nejčastějšími dopravními uzly pro přestup do dalších zemí jsou Vídeň, Frankfurt nad Mohanem, Istanbul, Paříž, Amsterdam a Varšava, která je oblíbená díky snadnému přestupu. S příchodem chladných měsíců se ale cestovatelské preference změní. Na podzim a v zimě jsou atraktivní přestupní letiště v Dubaji a Dauhá, přes které proudí stovky Čechů do Asie.

Svět je otevřený

Po covidových letech chtějí lidé strávit část podzimu či zimy v exotických zemích. Už nyní je viditelné, že po letenkách do exotiky bude velká poptávka. Největší zájem je o letenky do Thajska, na Maledivy, Mauricius a Spojené arabské emiráty. Češi v době covidu objevili Jižní Ameriku a budou se vracet i tam. „Cestování nahrává i fakt, že se nezpřísňují podmínky pro turisty, co se proticovidových opatření týče. Otevřen je takřka celý svět, a to včetně zemí, kde dlouho platila pro vstup přísná omezení,“ řekl Josef Trejbal. Například od začátku září uvolnila nařízení už i Korejská republika, kde byl zrušen požadavek na předodletové testy, což platí i pro neočkované osoby proti covidu. Před cestou do zahraničí je však vždy dobré sledovat aktuality na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Ceny se hýbou

Zvyšující se ceny paliv se nevyhýbají ani letecké dopravě, nicméně výsledná částka na letence je závislá na mnoha dalších faktorech. Nejlevnější jsou letenky do hlavních evropských destinací, kde panuje mezi aerolinkami velká konkurence. „Zde se dají pořídit letenky za cenu v řádech tisícikorun. Platí, že na linkách, kde je větší konkurence, se ceny drží nízko,“ vysvětlil Trejbal. Do cen letenek směr Asie musely aerolinky promítnout fakt, že složitěji oblétávají Rusko a Ukrajinu. Zejména u těchto tras platí, že výhodněji nakoupí ten, kdo si pospíší. V současné době se doba od nákupu letenky do odletu prodloužila. V případě Evropy jsou to asi tři týdny, u dálkových letů je to v průměru 8 týdnů. Přibývá těch, kteří nakupují kvůli výhodné ceně i několik měsíců dopředu.

„Tomu, kdo chce na podzim a v zimě cestovat do Asie nebo Jižní Ameriky, bych doporučil nákup letenek s předstihem. Plánované množství spojů je menší než před covidem a místa v letadlech se rychle plní i díky speciálním cenovým akcím, které s aerolinkami pořádáme. Nelze v tuto chvíli vůbec říct, zda budou do exotických zemí takzvané last minute letenky. Zájem o exotiku je totiž celoevropský,“ řekl Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz.

Cestovní pojištění má smysl a je o něj nebývalý zájem

K letence se vyplatí přikoupit kvalitní cestovní pojištění. Zájem o něj roste kontinuálně od začátku letošního roku. K letence si ho nyní pořizuje na portálu Letuška.cz přes 60 procent lidí. Což je o 30 procent víc než před covidem a o deset víc než v létě.