Státy jižní a jihovýchodní Asie se opět zpřístupňují turistům

16/3/2022

Po měsících až po dvou letech se pro turisty otevírají atraktivní destinace, které byly kvůli koronaviru zcela uzavřené, nebo po příjezdu do nich byla nařízena několikadenní karanténa. Jako první se otevřelo turistům v únoru Thajsko. Češi ale opět mohou bez zásadních komplikací strávit dovolenou nově i ve Vietnamu, v Indonésii, na Filipínách nebo Šrí Lance. Další zemí, která by se měla od dubna turistům zpřístupnit, je Malajsie. Podle portálu Letuška.cz jde o významné změny, protože tyto destinace jsou u českých turistů velmi populární.

Před vypuknutím COVID-19 cestovalo podle portálu Letuška.cz do států jihovýchodní a jižní Asie každoročně několik stovek tisíc Čechů. „Jde o krásné destinace svými plážemi, přírodou, zajímavou mořskou gastronomií a přívětivým turistickým servisem. Nejčastěji se vyplatí cestovat individuálně. Tedy pořídit zvlášť zpáteční letenku a zvlášť ubytování se stravou, to je totiž ve vysokém standardu většinou velmi levné. Dovolené na jihu a východě Asie dávali lidé přednost před přeplněnými turistickými středisky jinde, protože vyšly v poměru kvalita - cena daleko lépe,“ řekl Josef Trejbal za portál Letuška.cz. Dodal, že kupříkladu českými turisty hodně oblíbený Vietnam se měl turistům původně otevřít až na podzim letošního roku.

V tuto chvíli lze na portálu Letuška.cz zakoupit zpáteční letenku do států jižní a jihovýchodní Asie za několik tisíc korun. Důležitou pomůckou pro letošní cestování po světě je fakt, že pokud si lidé pořídí letenku dopředu, její cena se již měnit nebude, i kdyby v době odletu byla vyšší.

Co stát, to jiné povinnosti

Letos je potřeba počítat s tím, že v dané destinaci stále mohou platit konkrétní nařízení pro vstup turistů. Většinou je povinností absolvování PCR testu, mít zdravotní připojištění a podobně. Každý stát má jiné požadavky, proto je potřeba bedlivě sledovat aktuality na stránkách Ministerstva zahraničí. Pro příklad, jaké povinnosti pro vstup na svá území aktuálně nyní stanovují zmíněné státy z hlediska očkování a testů na COVID-19 (v rámci dalších podrobností je potřeba přečíst celé podmínky):

Vietnam – zde je vyžadován negativní PCR test ne starší 72 hodin. Není potřeba očkování. Je potřeba vyplnit příjezdový formulář.

Indonésie, Bali – pro vstup do země musí cestovatelé disponovat negativním výsledkem testu PCR, kdy test musel být proveden maximálně 2 x 24 hodin před časem odjezdu. Následují dvě další PCR testování po příletu. Veškeré toto testování musí podstoupit všichni bez ohledu na počet dávek očkování.

Šrí Lanka – všichni neočkovaní cestující starší 12 let musí mít u sebe negativní zprávu o PCR testu pořízenou do 72 hodin před odletem nebo laboratorní AG test pořízený do 48 hodin před odletem. Povinnost PCR testu neplatí pro plně očkované osoby, pro osoby s jednou dávkou a prodělaným covidem (ne déle než 6 měsíců) a pro děti mladší 18 let, kteří mají jenom jednu dávku vakcíny.

Filipíny – jsou otevřeny pro očkované turisty, což platí i pro děti nad 12 let. Současně je potřeba mít PCR nebo laboratorní AG test ne starší jeden den.

Maledivy – je zrušena povinnost PCR testů při příletu i odletu.

Podle Josefa Trejbala je dobré se obrátit na prodejce letenek, který se splněním náležitostí pro vycestování do zahraničí turistům poradí nebo rovnou pomůže. Letecká spojení, ceny letenek a další informace k vycestování do zahraničí lze najít na Letuška.cz.